Home/News/”Skillnaderna mellan andelen smittade i Sverige och grannländerna motiverar knappast stängda gränser”
3 quick questions

”Skillnaderna mellan andelen smittade i Sverige och grannländerna motiverar knappast stängda gränser”

2019-01-07

3 snabba frågor till virusexperten Bo Niklasson om immunitet mot Covid-19 och hur gränserna till omvärlden kan öppnas.

Bo Niklasson är forskande läkare med specialutbildning från amerikanska arméns avdelning för allvarliga smittor. Han var tidigare ansvarig för allvarlig virussmitta vid dåvarande Smittskyddsinstitutet samt Director vid WHO Collaborating Center, med särskilt ansvar för allvarliga virusinfektioner. Till meritlistan kan även läggas att han har praktiska erfarenheter från hanteringen av Ebolautbrottet på 1990-talet och har varit adjungerad professor i virologi vid Karolinska Institutet. Bo Niklasson är anlitad som expertrådgivare hos New Republic under Coronavirusutbrottet.

Andelen immuna mot Covid-19 i Sverige verkar vara mindre än väntat, räknade epidemiologerna och statistikerna fel?

– Jag tror inte att man har räknat fel, tvärtom ser vi just nu den långsamma inbromsning av smittspridning som många har förutspått. Baserat på stickprov av virusförekomst, det vill säga pågående infektion, i befolkningen kan man beräkna att immuniteten bör öka med mellan fem och tio procentenheter i månaden. Den samlade kunskapen talar för att i princip alla som har träffat på coronaviruset har någon grad av immunitet. Testerna som mäter förekomst av antikroppar fångar upp några, men uppenbarligen inte alla, i gruppen av immuna. Ytterligare en grupp människor, däribland barn, har liten mottaglighet för detta coronavirus och bidrar därför mycket lite till smittspridningen. Först när man lägger ihop dessa grupper blir den inbromsande smittspridningen begriplig. Vi ligger alltså inte så långt från flockimmunitet som man kan tro om man bara ser till antikroppstesterna.

Vad kan vi göra åt att grannländer överväger att undanta Sverige när de öppnar sina gränser för andra?

– Sverige har i vissa avseenden valt en egen väg i hanteringen av virusutbrottet, vilket har lett till internationell uppmärksamhet och väckt frågor om hur smittspridningen har utvecklats här. För att kunna besvara frågorna behöver vi ta reda på fakta. Genom att regelbundet undersöka hur stor andel av befolkningen som just vid testtillfället bär på smittan kan vi föra en diskussion baserad på kunskaper istället för på gissningar och mediarubriker. Om vi kunde komma överens med våra grannländer om att ta upprepade stickprov, helst vid samma datum, så skulle vi få ett mycket bra instrument för att bedöma nyttan av att hålla gränser stängda.

Hur tror du att andelen smittade skiljer sig mellan de nordiska länderna i dag?

– Skillnaderna mellan andelen smittade i Sverige och grannländerna motiverar knappast stängda gränser, det är min gissning. Skulle tester exempelvis visa att 1,9 procent just nu bär på viruset i Malmö och motsvarande andel i Köpenhamn är 1,4 procent, så är det knappast ett skäl att hålla Öresundsbron stängd. Skulle andelen smittade vara ungefär lika stor i huvudstäderna så skulle flygtrafiken mellan dem kunna återupptas. Å andra sidan, visar det sig att skillnaderna är stora så talar det för att reserestriktionerna bör behållas. Min huvudpoäng är att det är bättre att veta än att gissa. Resor inom områden där andelen infekterade är ungefär lika stor är inte något problem i sig, snarare avgörs smittspridningen av hur vi beter oss på de platser där vi befinner oss.

Bo Niklasson intervjuades av Olle Schubert, CEO på New Republic. ”3 snabba frågor…” är en serie intervjuer som genomförs av New Republic.

Share article

See all interviews